Friday, 1 October 2010

Bumi Syam Tidak Menyucikan.

40,000 orang berjaya kalahkan 240,000 orang. Macam mustahil kan?
Tapi Inilah kejayaan besar umat Islam yang Allah kurniakan di medan Yarmouk.

Ya, di Yarmouk, Jordan. Bumi yang sedang saya jejaki kini.



Namun, saya sedari bumi yang dijejaki ini tak dapat menjamin apa-apa pun.
Tak hairanlah kalau lihat orang di bumi anbiya' ini kuat menipu, kuat berdating, kuat berfoya-foya, kuat facebook (*erk, it depends ye), kuat ikhtilat dan macam-macam lagi. Tak hairan lah kerajaan Jordan tak habis-habis bagi can dengan Israel.
Tak hairanlah kalau ada yang pulang ke malaysia satu hari nanti hanya berbekal segulung ijazah, tanpa risalah.


+ + +

Benarlah apa yang dikatakan Salman al-farisi satu ketika dahulu : "Sesungguhnya bumi tidak pernah menyucikan sesiapapun, tetapi yang menyucikan seseorang hamba itu adalah amalannya"

*cuma pesanan pada diri sendiri yang merupakan salah seorang daripada ratusan pelajar baru malaysia di bumi syam ini.


*Risau kalau kami yang ramai ini hanya menjadi bahan tambahan di bumi syam ini tanpa menyumbang apa-apa untuk agama.

*Risau juga, sebab dengar-dengarnya ramai junior sekolah nak ke sini tahun depan.. Sibuk je~ Ahlan Bikum :)


Kheir insya Allah ^_^
wassalamualaikum


p/s: maaf khususnya pada mama & abah & family sbb masih tiada gambar lagi buat masa ini. Camera tiada. handphone pun biasa2 je, takde camera T_T

11 comments:

muna khaider

now that u've got ur own money, budget2 la utk beli camera.. masa first year la smgt nak amek gambo byk2.. pls do n shareeeee the loooooove :)

Ahmad ibnu Khairuddin

laju betul munah. baru nak sign out ni.
its not my own money la. kwn amad kata ni duit rakyat. tak baik bazir. :D

am oredi sharrrring the looooove tru do'a.

luv u sis & am already missing u :)

muna khaider

mane ade bazir beli camera..

if it's put to good use, dpt hasanaat lg..

jadilah pengembaraan amad di jordan tu pengembaraan yg not benefit you alone.. bila share pics and story.. org akan lebih boleh visualize and appreciate ur writing more..dpt juga terinspired ke..

pandai ye ko berlove2 la bile dah berjauhan ni..

+akufobia+

haha.baru belajar berlovelove.kot.hee.

Ckin Kembaq

btul tu..sokong..amik gmbar untuk ilmu..untuk org yang tak penah gi sana mcm sy..hehe yg penting niat tu kan...?

uswah lagi

beli je laaa camera!! ooo kalau duit abah takpe bazir2 ye?? ahahaha.. beli je la satu.. tapayah ngade2 beli yang mahal2 pro punye.. beli yang bese2 asalkan boleh tangkap gambo..

(kire dah bertaubat dari nak beli iphone 4 ke ni?? ahahhahaha)

Mr.F

ya,a picture is worth a thousand words. :)

ibnkhair

muna khaider :
brilliant insight there. Soon insya Allah.
hehe, tu la..dah jauh2 ni tibe rasa lain mcm je. mcm kesunyian tanpa mu. :p

akufobia :
hehe. syeikh acap yg ajar kot.

ckin kembaq:
aiwah, penting sgt..

uswah :
hehe, bila masa plak amad bazir duit abah?? kat sini camera buruk2 pun mahal..sbb tu takde mood nak beli.
menanti iphone 4 je la ni.sila post sebijik ye :)

Mr.F
betul3..ahlan bik ya Mr.F :D

ummufateh

teringat kata atuk ye pada lulusan agama yang belajar luar negara : balik jadi singa, jangan jadi kambing!

Anonymous

Sesetengah mereka berkata, "Bumi sekian-sekian itu bumi tarbiyyah..."...sedangkan mana-mana bumi pun boleh menjadi tapak suburnya tarbiyyah sekiranya ada di sana rijal yang kuat mempertahankannya...

Jangan keluh dan kesal sedikitpun...

Bumi ini sedang menunggu mereka yang setia menyuburkannya dengan pohonan iman dan taqwa...

ibnkhair

ummu fateh:
masha Allah.. raei' jiddan..
syukran jazilan ummu fateh :)

anon:
bumi mana?

kheir insya Allah

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP