Friday, 4 March 2011

Biasiswa Bank Negara Malaysia ke Jordan

Sudah genap 87 tahun yang lalu, secara rasminya Khilafah Turkey Uthmaniyyah telah jatuh.
Harapnya kita tidak putus-putus berusaha dan beramal sebaiknya bagi mengembalikan kegemilangan islam khususnya di tanah air kita.
Baru-baru ini, imam masjid rumah saya menegur jemaah sejurus selepas solat maghrib,

"Dimana syabab-syabab Facebook semuanya?! kenapa aku tak nampak mereka berjemaah di masjid?! "

Fuh, tajam sekali.

+ + +

Kembali pada tajuk entri.
Asalnya tak mahupun dikongsikan. mungkin kerana hal remeh. Tapi atas paksaan pelawaan seseorang, saya pun kongsikan jugalah. Mana tahu, inilah amal yang Allah Redhai. Mana tahu, dari sinilah, seorang ulama' mujtahid akan muncul di Malaysia satu hari nanti.

Insya Allah saya akan terangkan straight to the point.

+ + +

Tahun demi tahu, semakin ramai sahabat saya yang berminat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang Agama. Namun, masalah biasa yang dialami adalah sukar untuk mendapat bantuan kewangan.

Tidak seperti pelajar cemerlang yang lain yang ingin mengambil bidang professional (dentist, medic, engin,dll), peluang mereka sangat cerah kerana pelbagai agensi yang menawarkan bantuan kewangan seperti pinjaman mahupun biasiswa. Maka tinggallah pelajar yang ingin mengambil bidang agama terkapai-kapai bersungguh-sunggu mencari wang secukupnya untuk mendalami bidang agama di Bumi Anbiya.

Dengan izin Allah, juga atas sebab usaha manusia-manusia yang sedar akan keperluan semasa,
alhamdulillah mulai tahun lepas timbul satu lagi agensi selain yang sedia ada (JAIS,MAINS dll) yang menghulurkan bantuan kewangan bagi pelajar bidang agama.

Mulai tahun lepas, Bank Negara Malaysia (BNM) telah membuka tawaran biasiswa bagi bidang Syariah dan juga Ekonomi &  Perbankan Islam di Timur Tengah iaitu Mesir dan Jordan (boleh pilih bagi yang ada STAM).

Alhamdulillah ia telah menghantar 3 pelajar ke Jordan dalam bidang syariah dan juga Ekonomi&Perbankan Islam. Asalnya ada seorang pelajar yang dapat tawaran ke Mesir, tapi beliau tukar ke Jordan.

Pihak bnm baru saja mesej saya beritahu borang permohonan biasiswa akan dibuka pada esok hari utk undergraduate programme (degree).
Beliau juga beritahu bahawa pelajar yang sedang mengambil degree di Jordan ni pun boleh apply. (pelajar syariah-fiqh usul dan iqtisad islami)

Jadi, mereka yang berminat untuk ke timur tengah terutamanya Jordan, bolehlah isi dengan cermat dan segera ya :)

Buat sahabat-sahabat se-sekolah saya, mungkin lebih mudah untuk dapat kerana pihak bnm sudah pun mengenali. Sebelum ini, ada 2 orang senior sekolah saya yang dapat tawaran bnm untuk bidang ekonomi ke us/uk tapi mereka tolak. Jadi lebih mudah bagi saya untuk dapat kerana mereka telah pun memperkenalkan sekolah saya walaupun sekolah di ceruk kampung Jeram.
Begitu juga dengan kenalan sesekolah dengan bnm scholars yang lain. Insya Allah mudah.

Interview
Biasanya pihak bnm akan ambil sekitar 30 orang untuk ditemuduga. Dan biasanya keputusan diterima temuduga agak lama berbanding jpa, mara dan lain-lain. Bagi saya, inilah peluang terbaik Allah berikan untuk kita doa banyak-banyak sepuas-puasnya.

Sementara tunggu keputusan untuk temuduga, bolehlah prepare betul-betul apa yang sepatutnya. Dari segi teknikal, berlatihlah speaking setiap hari kerana memang masa interview nanti, sehari suntuk dari pagi hingga ke petang kena cakap english je. Saya dulu sangat menyesal kerana tidak prepare awal-awal. Sampai banyak kali tersasul masa interview lagi-lagi ketika group discussion dan group presentation. Saya 'ter'lulus ni pun mungkin atas belas ihsan pihak bnm yang kesian dengan saya.

Lagi satu, mungkin juga boleh belek-belek istilah akaun / ekonomi sebagai persediaan untuk group discussion.
Saya dulu-dulu agak blur juga kerana banyak tak faham apa yang dibincangkan dalam group kerana semuanya pelajar yang pernah ambil akaun / ekonomi masa SPM dulu.

Bagi Yang Mampu
Entah betul ke tak pendapat saya ini, terpulanglah pada kalian mahu terima atau tidak.
Bagi saya, mereka yang mak ayahnya mampu sangat-sangat menyara kos hidup dan pelajaran di Jordan ini, tak perlulah 'kot' untuk apply. Kasihan juga dengan sahabat-sahabat yang lain yang tidak berkemampuan tetapi berkeinginan kuat untuk dalami bidang agama.

Saya dulu apply pun sebab saya sendiri sedar yang saya adalah salah seorang daripada 11 orang adik beradik!
Kasihanlah kalau mereka nak menyara kos pengajian semuanya kan? siapa tidak kasihan melihat mak ayah bekerja keras siang malam semata-mata untuk mendapatkan nafkah untuk kita?

Wallah 'Alam.

5 comments:

+akufobia+

woww.

Dr. Nurul 'Afifah :)

wow. ramainya siblings.

kagum dgn pencapaian anda. ^_^

Muzaf

Assalamualaikum w.b.t..

Saya krew Azzariyat.com suka utk menjemput saudara menyertai kami sebagai penulis di Azzariyat.com.

Sekiranya saudara berminat, sebarang pertanyaan atau perbincangan lanjut boleh hubungi saya.
e-mel: muzaf_far51@yahoo.com(juga YM)

Muzaf, Azzariyat.com

soutisarmad

Assalamualaikum w.b.t

Ingin bertanya, bnm tu khas utk lepasan stam je ke?? ke applied to adik2 lepasan spm?

jazakillah

ibnkhair

dua dua

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP