Monday, 16 August 2010

Permata Hati : Hanya Satu.

Dengarkanlah dengan Hati yang murni


Malam itu, mudir tak mendampingi. Tinggal lah saya dan kawan sekelas mengimamkan jemaah tarawih di Kampung Jeram.

" Mad, baca pendek-pendek je nak? mudir takde. hehehe "

" a ah la...hehe "

" Assalamualaikum..sedikit pengumuman, memandangkan malam ini kami..bla..bla..bla.."

Pandai kawan saya menggoreng ayat buat jemaah yang hadir. Gaya husnut-Ta'lil gitu. Hakikatnya mahu melepaskan batuk di tangga. Tak sabar menikmati morey sebenarnya.


*Tiba bulan syawal, gaji imam saya hilang lenyap dicuri orang.
Yang tinggal hanyalah kain pelikat hadiah pemberian makcik kampung Jeram.



+ + +


Di Kelas.

" mp3 siapa ni?! " Ustaz Hamdan (bukan nama sebenar) tiba-tiba bermuka bengis seraya bersuara tinggi.

Semua terdiam. masing-masing memandang sesama sendiri.

" Ana..." Sambil tertunduk saya menjawab, sambil dalam hati doa mengiringi.

Hanya Allah yang tahu betapa gemuruhnya hati.

" PANG!! "

Habis merah pipi dan sideburn kiri . Pening tak hilang hilang seharian. Dahsyat juga kesan tamparan Ustaz Hamdan.

"Ma ja'alallah lirajulin min qalbaini fi jaufih !"
(Allah tidak sekali-kali menjadikan seseorang mempunyai dua hati dalam rongga dadanya)

Ustaz Hamdan memberi kata-kata akhir. Berupa FirmanNya dalam surah Al-Ahzab.

*Pagi itu, sejarah baru di Maahad Tahfiz Hira' tercipta. Saya menjadi orang pertama mendapat anugerah penampar dari Ustaz tersebut sejak 11 tahun penubuhan Maahad.


Mengulang hafazan @ Kelas Huzaifah Al-Yamani (2004)
Awal-awal masuk maahad, Ustaz (dalam gambar) pernah mengatakan yang saya macam takde harapan nak habis. Memang teruk hafazan saya waktu itu.
Namun, selepas setahun, saya berjaya memasuki kelasnya  (kelas para Al-Hafiz Al-Habis)Alhamd Lillah
Bak kata Prof Dr. Randy Pausch : "Anything is possible"

* * *

Begitulah peristiwa Ramadhan 6 tahun lalu, yang takkan saya lupakan sampai bila-bila.
Dua pengajaran penting yang Allah tunjukkan secara praktikal pada saya. Bukan lagi teori "kita kena ikhlas" "hati kena bersih" dan lain-lain.
Alhamdulillah, saya dapat belajar dari peristiwa yang tertimpa saat usia belum matang dulu.

Maha Suci Allah
Memang benar firmanNya dalam surah Al-Ahzab itu. Kita tak boleh lari.
Selalu kita perdayakan diri sendiri. Membuat itu ini yang tak syar'ie tapi menyatakan diri masih thabat atas jalan ini.

Ada saja si fulan yang mendengar lagu entah pape tapi hafiz quran. Ada saja yang berkapel tapi solat masih dijaga. Ada saja yang tak jaga batas pergaulan laki perempuan tapi masih berpuasa. Atau lagi halus, si tudung labuh meng-sms cinta cintun ''moga cinta kita sampai ke syurga" buat lelaki pilihan hati.

Ya, banyak saja perkara tadi berlaku. tapi hakikatnya ia telah memperdaya diri sendiri.
Sudah terang lagi tersuluh Allah firman bahawa Dia takkan jadikan dua hati dalam dada kita.
Kalau hati kita bersih murni. Maka itulah kita ketika itu.
Kalau hati kita jahiliyyah, Maka itulah kita ketika itu. Tak perlu lah susah susah berlapikkan benda-benda islamik.

Ayuh, Ramadhan ini, koreksi balik hati kita. Hati mana dalam dada sekarang ini?

Kalau ada sisa sisa jahiliyyah (dengar lagu entah pape ke, chatting sampai lewat malam dengan bukan muhrim ke, tak hormati orang tua ke, tak suka baca quran ke)
Sama-sama kita perbaiki dan ubah diri kita ke arah yang baik.

Ingat, hanya dua pilihan hati. tiada tengah-tengah. tiada yang ketiga.
Hanya satu yang tertanam di dada.

Ramadhan Kareem ! :)

13 comments:

soleh

ustz hamdan?hamid?hehe

ibnkhair

'aib Wallah ~ sirr la soleh
:)

ur kazen

entry yg dicari2. ahmad post lah kat fesbuk juge as a status maybe. sbg peringatan besama :)

-IBNU ROSLAN-

hehe..terbaik la entri..ust hamdan...hehehe..

emir.abu.khalil

uhrm... bagus betul boleh update blog selalu.. saya ni ntah bila nak update.

nur 'izzat

madddddddd!! rindu ustad amid doh! hahaha!!

Mr. F

Maaf saya tidak setuju dengan insiden tamparan Ustaz.

ibnkhair

ur kazen : da share dah kt wall

ibnRoslan : alhmd Lillah. sgl Puji Hanya Bagi Allah

emirabukhalil : erk, nampak thetalkingpen selalu je ade entri baru :D

nur izat : hehehe..tau takpe..tak jumpa pun dia time singgah hira' hari tu, sampai hati


Mr.F : erm, awalnya pun sya tak setuju. sakit+malu+macam2 perasaan bercampur baur.
Tp salah sya jg sbb bwk mp3 masuk kelasnya tanpa izin :)
kheir insya Allah~

emir.abu.khalil

tulis sebab anda menulis, tercabar :)

ibnkhair

x perlu tercabarnya syeikh
'ala kulli hal, moge matlamat murni awal taun dpn tercapai =)

emir.abu.khalil

tercabar untuk perkara kebaikan itu adalah baik, itulah sifat hasad yang baik :)

Ammar Raji

Mad, ana sebelah nta time tuh.. hehe..

teringt kisah lama..

ibnkhair

2emirabukhalil-
aiwah.totally agree. alf syukran..

2ammar-
hehe..igt lagi,,nta org ketiga kene penampar kan? tu la, dgr lgi mp3 depan2 ustaz.. :)
alhmdulillah byk pengajaran dr penampar ustaz hr tu..

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP