Saturday, 6 November 2010

Mengelak Kerugian, Meraih Keuntungan.


Salam. Kifhal? harapnya semua sehat-sehat aje.
Kali ni, hanya mahu kongsikan 3 berita gembira saja. Berita gembira dari nabi kita yang tercinta yang mungkin sudah kita baca atau dengar banyak kali.
Tapi takpalah, apa salahnya diulang kembali. Sifat pelupa kita memang tak pernah lari.

+ + +

Daripada Ibnu ‘Abbas r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda bermaksud, “Tiada suatu hari pun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari ini – iaitu 10 hari Zulhijjah. Para sahabat baginda bertanya, ‘Tidak juga Jihad pada jalan Allah (mengatasi kelebihan Hari-hari tersebut)? Ujar Baginda, Tidak juga Jihad di jalan Allah kecuali seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun (kerana habis disumbangkan untuk memenangkan agama Allah)”. (HR Imam Bukhari)

Dari Ibnu Umar r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Tiada suatu haripun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari 10 Zulhijjah ini, oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdu Lillah)”.
(HR Imam Ahmad)

Dari Abi Qatadah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Puasa pada hari Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang”
(HR Imam Muslim)

p/s: selamat menunaikan haji sahabat-sahabat sekalian terutama senior2 saya - syah nazrin, azlan syah, & amin Khidzir, juga abg mun - yg dihormati semua.. Cemburunya~  :) 

0 comments:

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP