Monday, 9 March 2009

Saya dilamun Chinta !"Duhai kekasihku..

Kini,
Daku mengerti mengapa sahabat akrabmu Abu Bakar As-Siddiq ra menangis sekuat tenaga sehingga Ia jatuh pengsan tatkala mendengar pengakuanmu bahawa saatmu meninggalkan beliau telah pun hampir.

Kini, daku mengerti mengapa Ali r.a menggeletar tubuhnya tatkala mendengar khabar saat pemergianmu hanya tinggal beberapa waktu sahaja.

Kini, daku mengerti mengapa betapa Umar Al-Khattab r.a si gagah perkasa tatkala kewafatanmu menghunus pedangnya dan berdiri sambil berteriak,"Barangsiapa mengatakan Rasulullah s.a.w. telah wafat,aku akan memenggal lehernya ! Sesungguhnya beliau sedang mengunjungi Rabb-nya sebagaimana nabi Musa a.s. menjumpai Tuhannya di gunung Thur."

Kini, daku mengerti mengapa Muaz b. Jabal nun jauh di negeri Yaman menjerit sehingga tidak sedarkan diri bila mendapat khabar melalui mimpinya tentang kewafatanmu jauh ratusan batu dari tempatnya.

Kini, daku memahami perasaan Bilal r.a. Betapa pilu hatinya sehingga tidak mampu meneruskan azannya lantaran sebak tak terkata bila hendak menyebut namamu.."

Duhai kekasihku Nabi Muhammad S.A.W, daku mencintaimu setulus hati..."

-Kekasihmu, Ahmad ibnu Khairuddin-
12 Rabi'ul Awwal 1430
(wah! sudah lama engkau pergi !)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++Subhanallah.
Walau tak pernah bersama mahupun melihat wajahnya, Cinta penulis padanya kian menjadi-jadi. Apalagi bila akhir-akhir ini penulis asyik menelaah kisah-kisah hidupnya. Cukup kisah-kisah benar tentang dirinya membuatkan hati penulis benar benar jatuh cinta padanya. Memang kalau ikutkan hati mahu memeluk erat tubuhnya sekarang juga !

Penulis akui,
Mana-mana kisah di dunia ini tak dapat menandingi kehebatan kisahnya. Lihat saja kisah-kisah tokoh seluruh dunia dari kurun lampau hinggalah terkini. Takpun cuba lihat movie² atau filem² box office yang memenangi berlambak² anugerah oscar itu, memang mustahil penulis dan saudara semua menemui kisah yang dapat menandingi kehebatan kisahnya. Tak hairanlah jika sang kufur pun mengi'tirafnya no.1 tokoh paling berpengaruh.

Nah, inilah kehebatan kekasih tercinta penulis. Jangan cemburu duhai manusia-manusia jalanan nan murahan semua(bukan saudara, harapnya) !Subhanallah. Maha suci Allah.
Segala puji bagi Allah S.W.T yang telah mengurniakan kita cinta pada-Nya dan kekasih-Nya Rasulullah S.A.W

Hadis Sahih Bukhari Jilid 3. Hadis Nombor 1551 :
Dari Anas r.a.: Ada seorang laki-laki menanyakan kepada Nabi s.a.w. mengenai kiamat. Katanya: "Bilakah hari kiamat?" Beliau bersabda: "Apakah yang telah engkau siapkan untuk hari itu?" Katanya: "Tiada suatu pun selain mencintai Allah dan RasulNya". Beliau bersabda: " Engkau akan bersama orang yang engkau cintai!" Kata Anas: Belum pernah kami gembira seperti kegembiraan kami kerana mendengar sabda Nabi s.a.w.: " Engkau akan bersama orang yang engkau cintai!" Kata Anas: "Saya mencintai Nabi, Abu Bakar, dan Umar dan saya mengharapkan kiranya saya bersama mereka kerana mencintai mereka, sekalipun saya belum beramal serupa amal mereka".

Assalamualaikum w.b.t

*Kita seronok makan sedulang bersama sahabat rapat, cuba bayangkan kita dapat makan sedulang bersama Rasulullah..
*Cuba bayangkan tatkala kita lemah, Rasulullah memberi kata-kata semangat pada kita seperti mana yang diterima Abu Bakar sedang mereka berdua-duaan di gua Thur..-Sahabatmu, Ahmad ibnu khairuddin-
Keramat, Kuala Lumpur

4 comments:

+akufobia+

hu.best.selawat.

bro@musafeer

subhanallah, Ya Rasulullah, kami merinduimu!!

FahmiAA~

Syukran.. Terangkat juga rasa rindu dan cinta di hati..

Bukan hanya susuk tubuh baginda, juga pendokong risalah baginda..

semoga allah permudahkan kita bertemu..

ibnkhair

Subhanallah.

Ada juga Dr.Fahmi disini. Rindunya.

Fahmi, Insya Allah lagi setahun kita bisa ketemu bersua muka di tapak perjuangan Musa A.S sana.

Mungkin senegeri? mungkin sedaerang? mungkin serumah? Mungkin sebilik??

Tak Mustahil. Allah Maha Berkuasa~

*Maaf Fahmi, rindu ana pada Rasulullah melebihi rindu ana pada nta !

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP