Sunday, 7 August 2011

Pra-Kepulangan Ke Tanah Air

Esok akan kembali ke tanah air dengan perasaan bercampur baur mengenangkan tempoh setahun pengajian saya di jordan.

Alhamdulillah, sempat saya jumpa personally guru guru / syuyukh saya yg banyak mengajar selama di sini.

+ + +

Salah seorangnya Ustaz Dr. Mahmud Tolafahah, Ketua Bahagian Usul Fiqh. Beliau yg memang masyhur dgn pakar bab ahwal syakhsiah di Universiti mahupun di mimbar masjid, menasihati supaya berhati-hati kalau mahu memilih teman hidup. Kalau sudah pilih nanti pun, beliau sarankan supaya menjaga akhlaq betul-betul. Katanya : "tak boleh chatting, borak2!". Sangat tajam. Apatah lagi kalau tiada ikatan apa apa
Saya tak sangka kelmarin adalah pelukannya terakhir buat saya kerana beliau secara mengejut memberitahu akan berhijrah ke UAE beberapa hari lagi.
Gambar Terakhir bersama Dr. Tolafahah selepas tamat peperiksaan akhir kelmarin

+ + +

Sempat juga bersembang sambil berdiskusi dengan Syeikh Ustaz Dr Mahmud al-Khalidi.
Beliau merupakan pensyara paling garang yang pernah saya temui di sini. Ingat lagi pertama kali saya jumpanya kerana mahu meminta maaf atas kelewatan seminggu tidak hadir ke kelas kerana stranded di Mesir, beliau dengan muka bengisnya hanya menjeling ke arah saya, dan terus melangkah laju ke pejabatnya tanpa menghiraukan saya.
Namun, setelah berkali-kali menebal muka bertemu beliau di pejabat, akhirnya beliau melayan saya bahkan mencurahkan tak ternilai ilmu-ilmu berharga yang tidak saya dapat di kelasnya.
Beliau pesan pada saya supaya terus beriltilzam dengan kumpulan dakwah di Malaysia nanti. Kerana kita sudah 1 abad tidak punya khilafah.

Kenangan 'didera' oleh Duktur Mahmud supaya memahamkan satu ayat quran dengan merujuk sekurang2nya 20 kitab tafsir siap bertulis. 'keterpaksaan' menjadi ulat buku inilah akhirnya mendorong saya untuk lebih rajin menelaah kitab-kitab ulama' lama hingga kini.

+ + +

Begitu juga dengan guru-guru saya yang lain. Sangat bersyukur kerana banyak ilmu berharga yang dapat dikecapi dalam tempoh setahun di sini tanpa saya nafikan terlalu cetek ilmu saya kerana banyak juga masa dibazirkan bukan pada tempatnya. Apa-apapun, memang saya tidak menyesal malah amat hargai tak terkata atas taqdirNya menempatkan saya di Jordan di sisi para ulama' yang ikhlas mencurahkan ilmu.

Ada satu peristiwa yang sangat mengesani hati ini ; Ketika dalam perjalanan untuk berjumpa guru saya yang lain buat kali terakhir, tiba-tiba muncul tanpa isyarat sebuah lori dari simpang. Pemandu teksi serta merta menekan brek sekuatnya. Syukur alhamdulillah, teksi dapat berhenti betul-betul belakang lori setelah tersliding beberapa meter dengan bunyi heretan yang kuat.

Jumpa saja guru, beliau mengingatkan tentang kematian.
Beliau menerangkan bahawa kita memang wajib percaya bahawa setiap yang bermula itu ada pengakhiran.
Mulanya kehidupan, sudah pasti adanya kematian. Oleh itu, nak taknak kita perlu sentiasa bersedia menghadapinya bila-bila saja.

Lebih dalam terkesannya bila beliau kaitkan dengan Ramadhan.
Para Sahabat, ketika masuk saja hari pertama Ramadhan sudahpun menangis.
kerana apa? kerana mereka ketahui bahawa Ramadhan juga akan berakhir, pergi meninggalkan kita.

Kerana itulah, kita mesti sentiasa berjihad dalam bulan ramadhan ini. Ia tidak cukup dengan cakap-cakap, kerana itu masih dikira tidak benar ataupun menipu jika amal tidak menjelma membenarkannya.
Ya, Amal lah yang menentukan kita menipu ataupun benar.

+ + +

Mungkin ini saja yang mampu dicoretkan. Rasa tak adil pula kerana masih banyak yang dikecapi tapi tidak disampaikan. Takut-takut termasuk dalam golongan "innallazi yaktumuuna ma anzalAllah"(orang yang sembunyikan apa yang Allah turunkan) pula. Na'uzubillah min zalik.

Akhir kalam,
selamat berjihad di bulan Ramadhan ini !
Ramadhan Kareem, Kullu 'Am wa Antum Bikhair~

Padah last minute study, tergopoh2 membelek nota beberapa minit sebelum exam Fiqh Sumpah,Nazar&Makanan bertemankan satu-satunya sahabat se-bnm, Hanis Zakwan.
Kami berdua agak bernasib malang kerana terdaftar subjek tahun 3 ini. Memang payah kerana terkadung 3 fiqh besar dalam satu subjek. tak score pun takpe, dapat lulus pun sangat kami syukuri.

Hari terakhir tahun pertama kami di Universti Yarmouk
bersama guru yang sgt faqih dalam lughoh dan usul fiqh biarpun kurang satu deria penglihatannya

2 comments:

Anonymous

macam mane nak merapatkan diri dgn pensyarah arab.nak tips bole?selalunya berbincang pasal ape dgn mrka??n waktu 1st jumpe dr, selalu bincang pasal ape??

ibnkhair

anon :

saya bukanla org terbaik yang layak kasi tips sbb masih baru lagi.
scr mudahnya, hilangkan perasaan malu. jgn kisah apa org kata. ikhlaskan niat

biasanya bincang pasal apa yang tak fhm dalam kelas. selebihnya bincang2 isu semasa di malaysia / dunia amnya dan meminta pendapat mrk.

wallahu A'lam...

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP