Saturday, 9 July 2011

Coretan Syaaban : Dua Tuntutan

المتكبر كالطير كلما علا صغر في اعين الناس
"Orang yang sombong angkuh itu umpama burung,
ketika mana meninggi, ia tampak kecil di mata manusia"

+ + +

(*Hanya coretan di sela waktu malam Syaaban. Tulisan bercampur aduk ikut apa yang terlintas)

Hampir genap seperempat tempoh pembelajaran saya di Jordan, ada satu perkara ketara yang betul-betul mengesani jiwa saya.
Saya yang dulunya hanya lalui pendidikan aliran sains (tidak pernah bertalaqqi di pondok2) terasa pening-pening juga dengan karenah sebahagian ustaz-ustaz di Malaysia. Sudahlah saya jahil agama, kemudian lihat pula segelintir orang yang faqih agama bertelingkar, lagi lah bertambah kerumitan.
Rupanya rumit itu bukanlah kerana perbezaan pendapat ataupun khilaf, tetapi adalah kerana hilangnya Adab dan Akhlak dalam kekhilafan itu.

Saya tertarik dengan Akhlak para ulama' di Universiti Yarmouk yang setiap hari depan mata sendiri saya perhati. Meskipun pelbagai perbezaan pendapat yang berlaku, mereka tetap sangat menghormati antara satu sama lain.
Pernah saya melihat seorang pensyarah saya yang dikatakan 'salafi' berhujah dengan pensyarah saya satu lagi yang 'khalafi'. Bersungguh-sungguh mereka berdua melontarkan hujah. Namun diakhiri dengan bersalaman, senyuman ketenangan.

Selalu juga pensyarah saya yang berfikrah Hizbut Tahrir yang asyik mengutarakan penyeselaian umat ini dengan membina dari atas (bina daulah dahulu), tetapi beliau selalu saja memuji tokoh-tokoh IM bahkan terdapat kitab-kitab rujukannya dari kitab ulama' IM.

Itulah bila tuntutan wahyu didahului.

Begitu jugalah sepatutnya kita semua.
Bukanlah hanya pandai mengherdik dan memerli sesuatu golongan tanpa asas yang tepat, tanpa melihat hujah yang lain dengan cermat.
Akhirnya Akhlak juga yang tergadai.
Itulah bila nafsu berjaya menguasai.

+ + +
Sepanjang hampir setahun saya di sini juga,
kadang-kadang saya perhati, kita (mahasiswa) sudah lebih pandai pula dari ulama'. Bila pendapat ulama' itu lain saja dengan pendapat kita, terus saja dilabel malah dijauhi. Sedangkan kita tidak sedar beliau telah berpenat lelah berjam-jam mencari dalil dan hujah-hujah yang kuat. Kita yang entah baru beberapa minit dalam sehari mengadap kitab agama sudah layak menolak pendapatnya?
+ + +
Selama hampir setahun saya di sini juga,
Saya dapat rasai sedalamnya (tetap masih perlu didalam-dalamkan lagi) bahawa duniawi bukanlah kepuasan yang hakiki.
Baru-baru ini, selama satu jam pensyarah saya menghuraikan hadith tentang 'dinikahi perempuan itu kerana 4 perkara'. Maka semakin dalam keyakinan saya bahawa akhirnya Agama (Islam) sahajalah penyelamat bahkan merupakan kepuasan yang hakiki.
Dunia ini hanyalah umpama fatamorgana. dari jauh kelihatan jelas bersinar, namun ia lenyap bila dikejari.
Memang tak patutlah kita tertipu dengan kecantikan duniawi.

Saya tak nafikan betapa mencabarnya mahu menangkis godaan duniawi ini, lagi-lagi wanita. Ramai saja di sini yang tergugat dengan gangguan wanita-wanita Syam yang maklum dengan kecantikan mereka. Tak kurang juga yang tewas dengan mesej-mesej manis mereka di facebook.

Namun, saya juga tak dapat nafikan bahawa kecantikan mereka hanyalah sementara.
Keseronokan berhubungan dangan yang bukan halal tidaklah berkekalan.
Sudahlah sementara, lepas tu bertambah pula dosa. Berganda-ganda kerugian.
Itulah bila tuntutan hawa nafsu diraikan.

2 comments:

Munir

salam.
nak tanya. ayat mukadimah tu hadis ke? atau kata2 je

Ahmad ibnu Khairuddin

wslm munir..
kata-kata hikmah arab je rasanya.

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP