Wednesday, 2 February 2011

Pengalaman 'Manis' Jaulah Mesir

Syukur, berjaya sampai rumah di Irbid awal pagi tadi, setelah 5 hari di kaherah dan 2 hari 2 malam terperangkap di tengah lautan manusia di Cairo Airport.
Risau, ramai lagi sahabat-sahabat yang masih terperangkap di sana.
Entri kali ini, hanya ingin berkongsi sedikit coretan buat keluarga khususnya mak ayah saya yg tersayang tentang sepanjang jaulah saya yang agak bermakna di Bumi Anbiya'.

*maaf kalau banyak salah bahasa. tak ikut skema sgt kerana nak tulis cepat2.

+ + +

  • Pagi 21 Jan - berduaan dengan sahabat bertolak dari irbid menaiki teksi-bas(cuba bayangkan bas 80an)-kapal laut-bas(cuba bayangkan bas 70an) untuk ke mansurah, mesir.
  • malam 22 Jan - Tiba mansurah.
  • 23 Jan - Tiba Alex
  • 25 Jan - Menuju ke Cairo tapi tersekat di Tanta lantaran Rusuhan2 kecil
  • 26 Jan - Tiba Cairo dengan aman. beberapa jam lepas tu, Rusuhan bermula.
  • 27,28,29 Jan  Rusuhan besar-besaran. dan seperti mana yang kalian tahu, macam2 berlaku (banduan merata2, rompakan, dll)
  • Saya bersama sahabat-sahabat dan rakyat setempat terpaksa berjaga malam mengawal luar rumah. Membuat sendiri sekatan-sekatan jalan (dah macam dekat palestin dah, byk sangat sekatan jalan)
  • Di kawasan kejiranan yang saya duduki, ada seorang sahaja yang mati kalau tak silap.
  • Agak gerun berjaga malam kerana bunyi tembakan dan jeritan merata-rata. Di tambah lagi dengan lori-lori askar yang lalu lalang depan mata. Agak teruja sedikit~
+ + +

30 Januari 2011
  • Lepas Zuhur ke Cairo Airport berseorangan menaiki teksi.  Flight dijadualkan jam 4.45 petang. Dalam perjalanan rasa macam dekat palestin pula. Askar tersusun berbaris sepanjang jalan. Sementara kereta kebal menghiasi menambah seri.
  • Tak sampai airport lagi sudah boleh agak betapa crouded-nya airport ketika itu. Tak sampai lagi tempat perhentian lantaran jem, saya keluar dari teksi dan berlari menuju ke Terminal 3 Cairo Airport.
  • Di saat penuh blur keseorangan tanpa teman, mencari-cari apa yang patut dibuat, mujur terjumpa seorang senior Mesir lalu beliau menunjukkan jalan.
  • Segera check-in dan beratur menunggu kedatangan kapal terbang.
  • Sejak pukul 2pm lebih menunggu dengan tenang, pukul 8pm lebih baru ada pengumuman flight cancel.
  • Berusaha untuk mencari tiket baru. Tapi, tidak berjaya merebut sehinggalah jam 11pm.
  • Agak penat dan lapar. terpaksa beratur panjang untuk membeli 4 keping roti (beserta daging slice sikit) berharga 60+ Genih ( dlm RM30)
  • Terus berusaha merebut mendapatkan tiket sehingga penat tapi tidak berjaya. Ternyata badan saya masih kecil nak dibandingkan dengan Arab-arab yang sasa belaka.
  • Orang Arab tak habis-habis bergaduh sesama sendiri. memang airport tak pernah sunyi walaupun awal-awal pagi.
  • Sekitar jam 12 malam, saya tidur sebentar di merata tempat tanpa alas (berubah-ubah tempat krn tidak selesa) sehinggalah jam 1am lebih, saya terbangun.
Situasi di lobi Cairo Airport hari kedua saya di sana.

31 Januari 2011
  • Lihat handphone, dapat mesej dari jordan untuk mencari beberapa orang lagi students jordan yang tersangkut di sana.
  • ke hulur ke hilir mencari, sekitar 2am baru jumpa. Alhamdulillah mereka semua okay dan sudah ada tiket flight. Cuma saya seorang yang masih mati aqal kerisauan dek tiadanya tiket.
  • Saya meneruskan perjuangan bersaing dengan ribuan manusia mendapatkan tiket. Akhirnya selepas subuh baru berjaya dapatkannya. Hanya Allah yang tahu betapa gembiranya hati.
  • Sangat Letih dan tertidur di Burger King yang susah terbengkalai.
  • Jam 9am, terbangun dan agak malu kerana saya seorang terbaring sedang yang lain semuanya bangun rancak mendapatkan tiket.
  • Dapat panggilan telefon dari malaysia, lega bila dapat juga berhubung dengan ayah dan mak. Mana tau ini yang terakhir. 
  • Sebelum Zuhur, rahmat Allah datang tanpa disangka. Wakil duta Malaysia di Mesir datang membawa makanan. Pelajar malaysia dikumpulkan satu tempat untuk makan dan mendengar taklimat.
  • Selepas zuhur, berpisah daripada komuniti malaysia dan terus check in keseorangan untuk menunggu flight.
  • Berjam-jam menunggu. Masih seperti semalam, flight cancel. Malah berpuluh flight lain cancel.
  • Kemudian saya ada terdengar orang di sana berkata : first come first serve !
  • Baru saya fahami situasi dan hakikat sebenar bagaimana nak dapatkan flight itu. Memang kena berebut-rebut bila ade pengumuman flight ke tempat tujuan masing2.
  • Tiket baru saya seolah-olah sia-sia saja. 
  • Dalam keadaan agak stress, saya duduk sebentar menangkan fikiran sambil mendengar mp3. Sempat habis dengar surah ArRahman dan Al-Waqi'ah. Hati kembali tenang. Ditengah kesempitan, baru dapat hayati sungguh2 Kalam-kalam Cinta dari ArRahman, Allah swt. (moga selepas ni pun dapat istiqamah tadabbur Al-Quran)
  • Rahmat Allah datang tanpa disangka lagi, 2 wanita palestin pelajar perubatan bertanyakan tempat tujuan saya dan kebetulan beliau pun mahu ke Amman, Jordan.
  • Dari situ, misi bermula. Mereka hanya katakan supaya ikut mereka.
  • Mereka berdua suruh saya jaga beg besarnya dan mereka berdua berjuang mencari jalan alternatif. Ke hulur ke hilir kesana ke mari berjumpa pegawai airport sementara saya hanya duduk relax kepenatan.
  • Saya yang sedang duduk di tengah-tengah airport, didatangi seorang lelaki US bertanyakan tempat tujuan. Kebetulan tempat tujuan kami sama, maka beliau pun turut menyertai.
  • Tidak lama kemudian (lama jugak sebenarnya) datang seorang lelaki dan wanita Argentina bertanyakan soalan yang sama. Maka mereka beserta 20 lebih warga argentina lain pun turut menyertai 'group' yang baru dibina tanpa dirancang.
  • Kami duduk di satu tempat sementara 2 wanita palestin tadi terus gigih berurusan dengan pak arab airport. Syukur ada mereka kerana kami semua tidak fasih bahasa arab Mesir.
  • Tidak lama kemudian, 2 wanita tersebut menemukan lagi orang-orang yang nak ke Amman. Maka kami semua pun bersatu duduk setempat.
  • Hari sudahpun malam tapi masih tiada flight ke Amman. Perut sudah pun lapar. Alangkah bahagianya bila orang-orang dalam 'group' kami saling prihatin. mempelawa makanan dan lain-lain.
  • Wanita-wanita Argentina sudah kebosanan lalu mengajak saya bermain bola. Dalam hati saya "Patutla Messi hebat, wanita-wanita dia pun otak bola". Tanpa fikir panjang saya menolak. Walaupun ideanya agak menarik lagi-lagi sedang tension menanti flight.
  • Mereka meneruskan rancangan bermain bola. menghalau orang-orang di kawasan kami lalu memacak 2 gol ( yang biasa digunakan utk orang beratur). maka bergembiralah mereka, bergelak ketawa, sedangkan situasi ketika itu sangatlah genting.
  • Hampir setiap jam ada rusuhan. Antara rusuhan yang terhebat adalah group yang hendak ke Dubai. Dikatakan mereka pecah masuk pejabat sehingga berjumpa General Manager. Lantas  3 flight di approved.
  • Selepas itu, terdapat juga rusuhan daripada group yang nak ke Saudi. Berjam-jam membuat rusuhan dengan ganas, akhirnya mereka berjaya mendapatkan flight. Sorakan gembira kedengaran~
  • Seolah-olah jadual flight ditentukan orang awam pula. Sistem Airport seolah musnah sama sekali.
  • Melihatkan mereka yang berjaya, group kami yang mahu ke Amman agak tertarik untuk mencontohi mereka. 
  • Cuma caranya agak lembut sedikit iaitu dengan cara mengumpul nama-nama (katanya mahu menagih simpati orang airport dengan adanya ramai foreigner yang sudah berhari-hari terkurung di airport) lalu dihantar ke pegawai (atasan mungkin) sambil merusuh sikit-sikit.
  • Saya agak tidak percaya dengan cara ini dan awal-awal lagi sudah berputus asa untuk fly pada hari itu.
  • Lalu saya bersama kawan yang baru jumpa beberapa jam sebelum (medic, mansurah Uni) berkeliaran ke kedai-kedai di airport. Hanya memerhati, nak beli tak boleh kerana poket kering.
  • Kemudian kami ke surau untuk solat jamak takkhir isya' mahgrib.
  • Sejurus lepas solat. Kedengaran pengumuman bahawa sebentar lagi akan ada flight ke Amman.
  • Lantas kami berlari selaju mungkin dari surau menuju ke tempat perkumpulan group kami tadi.
  • Amat terkejut kerana tempat tersebut sudahpun kosong kecuali kawan US kami.
  • Betul-betul terharu kerana beliau sanggup menunggu kami dan terus membawa kami lari ke kaunter boarding pass utk flight ke Amman.
  • Kapal terbang riuh rendah dengan sorakan gembira sebaik saja ia berlepas.
Syukur Alhamdulillah,
Jam 2am 1 februari, selamat tiba rumah kesayangan di Irbid Jordan.

Dalam masa yang sama. Sangat risau dengan sahabat-sahabat yang masih di Mesir.
Juga risau dengan masa depan Islam di Mesir.
Masha Allah.

sentiasalah doakan mereka di sana~

7 comments:

Nila

Interesting.

Mr.F

Subhanallah, praise & thanks to Allah the Exalted. Yup, apa yg berlaku dengan masa depan Mesir adalah sangat membimbangkan.

-IBNU ROSLAN-

Ahmad, sgt2 menarik ceriat anta ni.. Ada masa ana senyum, ada masa rasa cemas..Interested..Boleh share2 la ni.. :)

Azman (JB)

Semuga pengalaman menjadi pengajaran

ummufateh

ending dia best, cik ica gelak sorang2. rasa nak bersorak bersama mereka. sambil bunyi lidah macam makcik mak cik arab bila gwmbira. lhu lhu lhu lhu

ibnkhair

nile- tapi meletihkan

Mr.F- syukur Alhamdulillah

IbnuRoslan- menarik apa,,agak tension & stress di sana.hehe
akh azman- insya Allah.kheir :)

UmmuFateh- hehe, makcik2 arab kalau tak dpt tahan emosi mmg tak dijangka tingkah laku mereka. hari tu ada yg jerit2 walaupun baik je pakai tudung :D

hood@sunny

Jordan dan Mesir x jauh beza..

Bayangkan hampir sebegitulah pengalaman kami sehari2.Setiap hari adalah perjuangan.

Mc Icah: da rindu gaya wanita arab gembira.. lhu lhu lhu lhu :)

Towards the better Egypt! Xsabar mahu kembali ke sana~

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP