Thursday, 11 December 2008

Kembara Mencari Keyakinan..

Bukan hira' yang menjauhi, tapi penulis yang menjauhi, namun pasti sekali tak lari dari hati.
Apakah daya, taqdir Al-Qadir telah hadir menjadi takdir yang selama ini hanya khabar di bibir.

Memang sebenarnya hati penulis kian merindui saat-saat manis lagi romantis nun jauh di Kg.Jeram sana, bermercu tanda menara gah tersergam indah berstatus kawasan larangan itu.
Ini baru penulis, belum lagi senior² yang sudah bertahun-tahun keluar. Kan?

Rasanya ingin sangat dikongsi apa yang dialami selama ini.


++++++++++++++++++

Dulu kala.
Rasa gah hidup di Malaysia ini (Maklumlah,negara Islam contoh mithali katakan).
Tak pernah peduli saudara di luar sana. bergembira sakan dengan " dunia ini aku yang punya ! " .
Mungkin penulis ketika itu sama macam., " town boy". Ya lah, ketika di sekolah lama dulu, sudah setengah tahun, baru menghafal 5 muka ! sedangkan rakan-rakan lain sudah berjuz-juz. Apa yang disibukkan tak lain tak bukan dengan menghayati bait-bait In The End, Linkin Park itu, takpun sibuk dengan perlumbaan haram dalam Need For Speed. Memang penulis dulu² fanatik dengannya.

Aduh, Balasannya sangat berat ketika itu, iaitu pindah sekolah jauh di pelusuk kampung terpencil..



Lama-kelamaan.
Memang rasa segan sebenarnya. Penulis hakikatnya hidup di tempat kecil di atas bumi yang luas ini. Mungkin besar negara 'Islam' ini tak sampai 10% daripada bumi, kan? (maaflah, penulis tak serius belajar geografi di sekolah dulu)

Nah, dari sini penulis kenal penduduk dunia.
Ada Bush. Ada Osama. Ada Palestine. Ada Mesir. Ada Hasan Al-Banna. Ada Ikhwanul Muslimin. Ada Turkey.

" Mad, tau tak ada apa dengan 1924? " tanya seorang senior ketika awal² masuk sekolah dulu. Eh, beliau sekarang sudah menjadi abang ipar penulis. he he he..

Wah, ada Kerajaan Islam Hebat rupanya ! , yang kian hanya tinggal kenangan di helaian kertas buruk mahupun muzium, angkara si durjana
Kamal Attartuk !
Nah, ada juga Iluminati, freemason dan macam² lagi gerakan halus tersembunyi ya.

Apa-apapun
Pengembaraan tak putus begitu sahaja,
Mata hati semakin terbuka luas. Bum
i sfera yang besar ini tergolong dalam kumpulan makhluk² sfera yang bertawaf mengelilingi sang suria. Ketika itu baru tahu cahaya yang diterima setiap hari rupanya sumbernya jauh sekali dengan kelajuan 3.0 x 10^8 m/s, tak tertakalahkan oleh mana-mana kelajuan mesin² canggih ciptaan Mat Salleh.

Bukan itu saja, ketika ini penulis memang patut merendah diri serendah-rendahnya tatkala mendapati sistem suria ini sebenarnya hanyalah setitik dalam Milky Way yang terdiri daripada ratusan juta bintang nan bersinar-sinar menghiasi angkasa raya.

Tak cukup dengan itu. Sang Milky Way hakikatnya adalah satu daripada berbillion-billion Galaxy di angkasa raya laksana seluruh butiran pasir di bumi . Bahkan Lebih. Memang lebih (menurut kajian pakarlah).
Bayangkanlah saudara !
Siapa saja yang mengetahui hakikat ini ?
Hakikatnya ramai yang mengetahui hakikat ini. Bahkan zaman ini mungkin sang kafir yang terdahulu mengetahui hakikat ini.
Lihat sahajalah
Stephen William Hawking, si genius fizik. Beliau sendiri bersaksi bahawa manusia memang patut rendah diri apabila mengetahui hakikat ini. Lebih menakjubkan lagi teori Bigbang beliau mirip² dengan ayat Al-quran.Hebat bukan?
( w/pun Ulama' tak mensahihkan teori itu benar2 sama dengan ayat Quran)

Nah,
Teramat Untung Besar mengalahkan alam semesta besarnya,
pengetahuan penulis dan saudara tak terbatas.
Di sebalik berbillion-billion bintang hiasan duniawi ini, penulis dan juga saudara gapai kefahaman dan keyakinan pada Al-Wasi', Al-Mutakabbir, Al-Qahhar, Al-Khaliq, Al-Hakam, iaitu Allah S.W.T. yang menciptakan alam yang luas tak terbayang ini dan yang menetapkan segala hukum di dunia ini.

Mereka sang kafir dengan gah dan bangga menggelarkan hukum² yang mereka jumpa dengan Ohm's Law, Einstein's Equation,
Newton's Law of Gravitation dan bermacam-macam lagi.

Tapi kita dengan gah mengatakan ini adalah Hukum Tuhan kita Yang Maha Esa, Yang Maha perkasa, Yang Maha Menciptakan, Allah S.W.T !


"Katakanlah: Allah itu Pencipta segala sesuatu,
dan Dia Maha Esa dan Maha Perkasa."(Ar-Ra'd :16)



3 comments:

[ AlexumaR ]

jgn kecilkan skop pemikiran .

luas . kembang .

byk yg kita tidak tahu lagi .

post ini best~

Ahmad ibnu Khairuddin

"luas. kembang. jangan kecilkan skop pemikiran"

Insya Allah di pegang kata² ini sampai mati.. :D

shukran jiddan.

knaR

wah terharu..jantung ini seketika berhenti..benar kata2 mu..kecil nya diri ini~~

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP