Wednesday, 4 January 2012

Menghargai Nikmat

Alhamdulillah, hingga kini At-Tawwab memberi peluang kehidupan untuk terus bertaubat. Malam hari bermimpi menghadapi mati, sangat menginsafkan. Memang waktu itu terasa sungguh sunguh sungguh menyesal kerana tidak sempat beramal sebanyaknya di samping segunung dosa yang tak sempat meminta ampunan dari-Nya.

Alhamdulillah kini sudah berada di fasa akhir semester satu tahun 2. Sudah 1 kertas final exam dilalui, kini berbaki 5 lagi yang perlu ditempuhi. Bila saya renungi semula subjek-subjek yang saya ambil sepanjang pengajian di sini, semuanya sesuai dengan situasi dan keperluan semasa. Terasa sangat bersyukur kerana Al-'Alim Al-Hakim telah menyusunnya dengan baik sekali walaupun memang luar perancangan saya.

Contohnya, pada tahun 1 yang lalu, saya terambil subjek Fiqh Jihad bersama doktor yang istiqamah dengan semangat jihadnya. Ia seiring dengan berlakunya peristiwa kebangkitan Arab di rantau ini. Banyak isu dapat difahami dengan jelas bila sudah diterangkan di dalam kuliah dari segi Fiqh-fiqhnya ataupun siyasah syar'iyyah.

Begitu juga dengan semester ini, Subjek Aqidah dan Fiqh Uqubat, keduanya seiring dengan isu panas yang melanda malaysia berkaitan aqidah umat islam dan juga Isu hudud yang sibuk dipolitikkan yang dibangkitkan semula pada akhir tahun 2011.
Banyak persoalan tentang hudud terjawab bila pensyarah menjelaskannya, lebih-lebih lagi beliau sendiri mengikuti juga perkembangan isu hudud di Malaysia.

Wallah A'lam.

Insya Allah, kali ini, tak banyak yang ingin dicoretkan. Hanya introspeksi diri yang sering leka dengan dunia.


+ + +


Cukup lihat pada diri,
Ketika nyenyak melabuh mimpi, adakah kita meminta agar jantung terus berfungsi?
Darah yang mengalir, adakah kita sentiasa berdoa agar terus mengalir ke seluruh badan?
Tulang yang tersusun rapi, adakah kita yang mengarahkan agar ia tumbuh membesar lalu berhenti membesar di sekian-sekian umur?

Begitu juga dengan anggota yang lain. Bukankah ArRahman telah menyempurna dan membolehkan ia berfungsi sebaiknya meskipun kita lupa untuk berdoa ataupun lebih dahsyat lagi, tidak pernah meminta sedemikian. Lihatlah, hingga kini Allah membiarkan kita hidup dengan penuh nikmat yang sempurna walau tak pernah kita perintahkan sedemikian.

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?" 
( ArRahman : 13)

+ + +

Apabila kita ketahui bahawa Allah swt mengharamkan syurga bagi mereka yang kufur, maka dari situ kita dapat fahami bahawa sebesar-besar nikmat adalah nikmat Islam.

Ya, Islam lah nikmat yang paling agung.  Perhatikan hadith Ar-Rasul saw :
 "من لقي الله لا يشرك به شيئاً دخل الجنة".
Barangsiapa yang menghadap Allah (mati) dalam keadaan tidak menyekutukanNya, nescaya akan masuk ke syurga.
Dengan tidak mensyirikkan Allah (Islam), Syurga tempat kita kembali.

Lihatlah juga Hadith Nabi saw ini : "من يرد الله به خيرًا يفقهه في الدين". Sesiapa yang Allah kehendaki kebaikan baginya, Allah akan memberikannya kefahaman terhadap Islam.

+ + +

Entahlah, mungkin ia sudah tepu dalam diri kita sejak lahir sehinggakan kita tidak menghargainya.

Jika para doktor ataupun osteopathist bisa memulihkan tulang yang patah, sedarilah Al-Jabbar pula bisa memulihkan hati yang seringkali patah tatkala dilanda pelbagai ujian.

Bahkan hakikatnya para doktor hanya menempatkan semula tulang di tempat asalnya lalu membalutinya dengan bahan-bahan yang tidak saya ketahui namanya. Lalu siapa lagi yang menyempurnakan pertumbuhan tulang tersebut kalau bukan Al-Jabbar. Maka sedarilah bahawa Dia lah satu-satunya yang bisa memulihkan segalanya, yang zahir mahupun batin.
Sedarilah bahawa Al-Wahhab telah menganugerahkan nikmat teragung ini pada kita, meskipun kita tak pernah mengharapkan sedemikian ketika lahir.

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?" 
( ArRahman : 13)

"Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan 
(dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya." (Ad-Dhuhaa : 11)

*kredit buat akh hilmi atas gambar suasana senja di Hira' yang penuh dengan penghayatan~

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP