Tuesday, 29 May 2007

tarbiyyah=ujian=exam?


............................................................................................................

Beberapa masa baru-baru ini sibuk tidak sudah-sudah berkunjung.
Puncanya?
Makhluk yang sebenarnya kerdil,
tapi cukup kejam untuk buatkan hati ini kering.
Namanya Peperiksaan.

Entah bagaimana harus dilayan makhluk yang seekor ini,
habis pergi seekor, datang seekor yang lain.
Terus menerus bekerja mengeringkan hati kecil para penuntut yang sedang berjinak-jinak menggunakan akal.

Cuma satu yang pasti,
makhluk itu tidak berjaya merobek satu cebis terpenting dari hati mereka.
Dengan cebisan itu setakat ini,
para penuntut itu berjaya meredah arus hidup,
menempa sejarah dengan tinta emas mereka.
Cebisan itu namanya Iman.
Kerana cebisan itu sebenarnya kuat dan berkuasa....

.............................................................................................................

waktu minggu peperiksaan,boleh lihat ramai yg mula kuat belaja,
sampai x main petang,sabtu ahad-dorm/kelas tpt masa dilaburkan..
> 4.30am ,muncul figure2 bertahajjud,,...guru2 dihormati habis2an,,mohon maaf~ect.

lps peperiksaan??
lawak+kelakar+lucu+kesian...

astaghfirullah...iman periksa vs iman hakiki..which 1 kamu?

2 comments:

Anonymous

entah la mad....
mugkin tu realiti kita kt m'sia ni yg org ramai tgk result...
dulu ada member kt usa kata syarikat2 gergasi yang hebat2 kt sana x tgk sangat sijil2 ni. tapi dia tgk game apa kiter main, kreativiti kita, cmner kita urus organisasi dan laen2 yg berbentuk subjektif...
wallahualam...
yang penting USAHA!!!
jgn x usaha...just to ponder around

sebumbung MGB SIM

salam 'alaik
maaf ya...
nak menyibuk lagi. ^-^
ujian itu tarbiyyah, semua yg mengikuti proses tarbiyyah tahu, kan? ^-^ bukan itu yg nak dibicarakan...
kita kena ikut kesesuaian masa.. ikut peredaran... sekarang orang tengok akademik.. jadi untuk berdakwah kita tak boleh ambil satu aspek sahaja.. yg mana unsur dakwah/tarbiyyah sahaja ditekankan...
kita kena maju juga dari segi akademik baru lah seiring dengan mereka yang menjadi sasaran utama dakwah.
orang yang berdakwah hari ni perlukan ilmu. result exam mungkin tak menjamin apa-apa. tapi pengetahuan kita yang memainkan peranan.
em... macam dr.danial zainal abidin pernah cerita.. di penang, mereka menggunakan Bahasa Inggeris. jadi, untuk menjalankan tggjwb dakwah kita, kena menguasai english. baru diorang layan.
maknanya akademik pun memang kita perlu sekarang. nak seimbangkan tu, kita boleh tengok cara ayah2 dan mak2 kita hari ni.
hamba mengundur diri dahulu.
segala salah silap dari diri hamba yang tidak seberapa, harap dimaafkan.^-^

  © Blogger template 'Portrait' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP